DidactTool: ontwerp je eigen onderwijs (met ICT)

Op het Deltion College werken we al enige tijd met een e-didactiek cursus voor onze collega's. Aan het einde van zo'n cursus worden de collega's uitgenodigd om delen van hun onderwijs opnieuw te ontwerpen en de eventuele meerwaarde van ICT hierin te benutten. Hiervoor gebruikten we de Deltion menukaart of het TPACK XL spel. Ik heb hier eerder over in mijn blog geschreven.  De menukaart en het spel hebben we nu geïntegreerd in de DidactTool. Dit nieuwe spel is de afsluiting en verwerking van onze verblende e-learning cursus die nu 'Activerende didactiek met ICT' heet.

AnneMarie Versloot en ik hebben er samen met Jeroen de Geus van bureau Zecht een heus bordspel van gemaakt. Net als in de menukaart en TPACK XL gebruik je de TPACK elementen content, werkvorm en ICT, aangevuld met het soort leerdoel dat je wil behalen.


Nadat je de content, het leerdoel en de werkvorm hebt gekozen voeg je vier ingrediënten toe. Dit zijn:

 • Waar? Kies tussen onderwijs op school op of afstand
 • Hoe? Kies tussen synchroon of asynchroon
 • Aan wie? Kies de groepsgrootte
 • Feedback? Persoonlijk of via een systeem?
Als laatste kies je de technologie, zeg maar een thema waarbinnen ICT een rol speelt. Denk bv aan klassikale digitale verrijking, vervanging van klassikale instructie of 'gewoon' een e-learning module. Uiteraard kun je er ook voor kiezen geen ICT toe te voegen.

De ervaring leert dat de keuzes die in het spel gemaakt moeten worden veel discussie opleveren met andere collega's in de cursus. De DidactTool is een prachtige werkvorm die voor de collega's de linking pin vormt tussen grof en fijn ontwerp, maar ook de opmaat is naar het ontwerpen van Blended Leren.

Tijdens de CVI conferentie in Groningen in 2016 geven we een workshop waarin we het spel presenteren. Ook de e-learning van de bijbehorende cursus Activerende didactiek met ICT wordt daar getoond.


Reacties

 1. Mooi JaapJan, kom zeker kijken.., is het spel ook deelbaar, oftewel re koop?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Hans. Goede vraag 😁. We beraden ons er op, zijn een school en geen uitgever. Je hoort snel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hans,mhet spel is te koop. Prijs 49,95 excl BTW. Volgens mij betalen scholen geen btw, anders plus 21%. Stuur mij ff een mail, dan komt t voor elkaar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Hans, het spel is verstuurd. Ben erg benieuwd naar jouw reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi JaapJan ik ben ook heel benieuwd naar de opzet van de training activerende didactiek met ICT. Kun en mag je hierover ook iets delen? Voor mijn organisatie (Rijn IJssel) ben ik nl ook op zoek naar een goede training/werkvorm hiervoor en dit klinkt allemaal zeer intressant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Annette, voor het geval je het nog niet weet: hier wordt de training gedeeld: https://xerte.deltion.nl/play.php?template_id=16

   Verwijderen
 6. Dag Annette. Leuk dat je mijn blog leest. Ik hoop dat je er af an toe wat af kunt halen! Wat de cursus betreft: op dit moment piloten we 'm nog. Als we zelf tevreden zijn is de kans groot dat we deze gaan delen, maar helemaal zeker is dat nog niet. Tijdens de CVI in Groningen geven we een workshop over de training en kun je de modules en opzet bekijken. Meer info vind je hier: http://www.cviweb2016.nl/12_192_Activerende_Didactiek_Met_ICT__een_verblende_leerlijn.aspx

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor jou bijdrage aan dit blog.

JaapJan Vroom