Leren terwijl je wacht

Collega’s die wachten voor de koffieautomaat, Studenten die op de gang wachten voor een lokaal. Wachtrijen voor de kopieermachine. Zonde van jouw tijd. Of kunnen we die tijd beter gebruiken? Dat kan met One Minute Wonder, een idee van het UMC in Utrecht. Het Deltion vertaalt dit ‘leren terwijl je wacht’ naar het MBO.

Tijdens een SURF roadshow onderwijsinnovatie op het UMC kreeg ik One Minute Wonder te zien. One Minute Wonder is volgens GeertjeAgricola en Emma Bosman van het UMC ‘een web-app voor medisch personeel met inhoudelijke vragen en kennis om wachtmomenten tijdens het werk zinvol te kunnen besteden’. 

In het UMC staan op strategische wachtlocaties iPAD’s op paaltjes. Personeel kan wanneer ze willen vakinhoudelijke vragen oproepen en deze proberen te beantwoorden. Geen toets, maar kennis delen en informeren. Het lijkt mij een mooie uitdaging om iets dergelijks ook in het MBO op te zetten.

Omdat ik het niet zie zitten bij ons in het gebouw iPAD’s neer te zetten heb ik gekozen voor affiches met QRcodes. Deze codes linken naar een webapplicatie met MCvragen. De applicatie in gemaakt met Xerte en is uiteraard met een smartphone te benaderen.
De affiches hangen bij kopieermachines, koffieapparaten en plekken waar studenten vaak moeten wachten. Op dit moment heb ik enkel een proefversie voor een heel klein onderdeel van de opleiding Tandartsassistent gemaakt en gepubliceerd. Er staan wat vakinhoudelijke vragen in en enkele vragen over de nieuwe kwalificatiestructuur. Er zijn ideeën om vulling te gaan maken op het gebied van didactiek en onderzoeksvaardigheden.

Mijn verwachting is dat met deze manier van ‘fun-learning’ studenten veel meer in staat zijn Assessment as learning te kunnen gebruiken in hun leerproces. Daarnaast zien leraren heel praktisch wat ICT kan betekenen in het onderwijs, zeker als je dit inzet bij een team dat net midden in de cursus ‘Activerende didactiek met ICT’ zit. Het is overigens niet de bedoeling dat gebruikers alle vragen achter elkaar gaan maken. Zo af en toe eens eentje, dat is genoeg.

Ervaren hoe het werkt? Klik op de afbeelding in dit blogbericht, scan de code met een QRlezer van jouw telefoon (die van Kaspersky is een hele goede) en loop eens door het (nu nog zeer beperkte) e-learning pakketje. 

De affiches hangen, ik heb collega's en studenten niets verteld, benieuwd wat er gebeurt...

Reacties