Opslag leerlingresultaten door uitgevers steeds meer versnipperd. Oplossing in zicht.

Je kent het vast wel: studenten die digitaal leermateriaal gebruiken moeten naar allerlei sites om daar te oefenen. Op zich geen probleem, want via een link naar de uitgever vanuit de ELO is dat tegenwoordig redelijk makkelijk te organiseren. En dank zij LIMBO en ECK2 kan dat zonder extra inlog. Goed geregeld dus!

Maar ja, als leraar sta je tot nu toe met lege handen. Om de leerlingresultaten in te zien en te analyseren moet je naar allerlei uitgeversites, daar de resultaten opzoeken, cijfers overschrijven en in het schoolsysteem zetten. Als je pech hebt staan de leerlingen niet in groepen en zoek je je wild. 

Het bestuur van iECK, de voortzetting van LIMBO en educatieve contentketen (ECK) onderkent het probleem en heeft daarom het onderdeel 'uitwisseling leerresultaten' een jaar vervroegd en gaat daar volgend cursusjaar mee aan het werk. Ik heb voorgesteld om TinCan toe te voegen als mogelijkheid om zicht te krijgen op de resultaten van mijn leerlingen. TinCan: volgens mij het Ei van Columbus.

In het kort. TinCan gebruikt een tussenlaag in de cloud, een learning record store (LRS, onthouden!) waarin alle activiteiten van de student worden opgeslagen. Deze LRS kan de school vervolgens bezoeken en analyseren. Learning analytics dus. Of je nu een ELO van een uitgever bezoekt, een app gebruikt, een blog schrijft: alles wat TinCan-compliant is, kan zaken in de LRS zetten. 
Wat komt er in de LRS? Statements met telkens persoon, werkwoord en object. Ik deed dit, Jan bezocht website, AnneMarie behaalde een 7,8, etc. Een sterk verbeterde en meer op onderwijs gerichte versie van SCORM, dat eigenlijk nooit echt goed gefunctioneerd heeft.

Als je dit tot je door laat dringen zie je dat het enorm veel mogelijkheden in zich heeft. Daarnaast roept het ook veel vragen op, bijvoorbeeld rond privacy. Wie mag er in de LRS rondneuzen? Hoe kun je al die data betekenisvol analyseren?

Ik zou graag zien dat  iECK  snel een testcase rond TinCan opzet. Technisch stelt het allemaal namelijk niet zo heel veel voor, maar er moet wel ergens gestart worden. Met Xerte kunne we de statements aan een LRS leveren, de Entree- en Surf-federaties regelen de toegang tot de LRS voor studenten en leraren en een school analyseert de resultaten. 

Leesvoer voor de vakantie:
Www.tincanapi.com
Infoblad Edustandaard
Blog Jeroen Krouwels

Youtube

Kortom, reden genoeg om na de vakantie weer aan het werk te gaan, het wordt weer een opwindend nieuw jaar. Goede vakantie!

Reacties