Aan de bak met onderwijstijd!

Volgens het ministerie krijgen MBOscholen ruimte om soepeler om te gaan met de hoeveelheid begeleide onderwijstijd (BOT) . Dat klinkt erg mooi als je de uitbreiding van het aantal uren in het kader van FoV in ogenschouw neemt. Zal het allemaal wel meevallen?

De nadruk ligt nu op kwaliteit en niet meer op kwantiteit. 

Hoera, dat is prachtig, maar als de inspectie vindt dat de kwaliteit te laag is wordt toch het aantal gerealiseerde begeleide uren geteld. Zaak dus om binnen de kaders van de nieuwe wet- en regelgeving onderwijstijd effectiever, efficiënter en/of aantrekkelijker in te vullen.

ICT kan daarbij helpen. Zo heeft het Deltion College een aantal scenario’s beschreven om met behulp van ICT onderwijstijd anders in te richten. Op dit moment loopt er bv een pilot om met Open Sim groepsintervisie tijdens de stage uit te voeren. De scenario’s zijn te vinden op http://www.kennisnet.nl/themas/adviespunt-onderwijstijd/

Zelf BOT-proof onderwijs ontwerpen
Als u het TPACK spel wel eens gespeeld heeft weet u hoe je onderwijsinhoud, didactiek en technologie zo kunt vervlechten dat er prachtig onderwijs ontstaat. Het originele spel kent echter een aantal beperkingen.

 1. Het spel houdt geen rekening met de eisen waaraan onderwijstijd moet voldoen om BOT genoemd te mogen worden. Je kunt namelijk fantastische onderwijs bedenken wat vervolgens onbetaalbaar wordt omdat het niet als BOT gezien wordt. 
 2. Ook houdt het originele TPACK spel geen rekening met de soort leerdoelen die je stelt. Overbrengen van feitelijke kennis heeft andere ICTmiddelen nodig dan het oefenen van vaardigheden
 3. Tenslotte: ik vind TPACK erg tool-gericht. Liever richt ik me bij het ontwerpen van onderwijs op categorieën leermiddelen.

Daarom heb ik TPACK XL ontworpen. Hiermee ontwerp je met dezelfde stappen als TPACK onderwijs, maar maak je wat meer keuzes.
 1. Kies de content en bepaal welk soort leerdoel je gaat ontwerpen
 2. Kies een didactische werkvorm. Tevens bepaal je de volgende variabelen:
  • Op school of buiten school (bv thuis)
  • Begeleid je synchroon of asynchroon?
  • Wordt de feedback persoonlijk gegeven of door software gegenereerd?
  • Wat is de doelgroep? Individu, normale groep of grote groep(en)
 3. Kies een categorie en eventueel een middel.
Tijdens een ambassadeursbijeenkomst van Kennisnet is dit spel voor het eerst gespeeld. Met succes: er ontstonden mooie nieuwe onderwijsvormen.

Menukaart
Om je alvast wat te helpen heb ik verschillende speluitkomsten in een soort Keuzemenu gegoten. Deze menukaart heb ik doorontwikkeld op een basisversie die gemaakt is door Lia Kollaard van Conclusion en gebruikt is in een traject naar blended leren. In het kort komt het er op neer dat je na de keuze voor leerdoel en didactische werkvorm snel kunt zien wat de keuze voor de variabelen doet met de mogelijkheid BOT te realiseren en welke ICTmiddelen er in te zetten zijn om jouw doelen te realiseren.

Deltion Menukaart
Denk wel: de inhoud van de menukaart geeft slechts een richting, is niet foutloos en soms arbitrair.
Download de menukaart en TPACK XL

Op de CVI conferentie van 3 april 2014 leidde ik een verdiepingsessie over dit onderwerp. De bijbehorende Prezi kun je hier vinden.

Reacties

 1. Goede toevoeging. Hup in productie nemen (als fouten eruit zijn).
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Frans. We hebben het plan om bovenstaande komend jaar in de curriculumtool te integreren (http://goo.gl/Z2mrTK). Als dat zover is zal ik het laten weten.

   Verwijderen
  2. Frans, is in productie! Duurt ff, maar dan heb je wat! Zie mijn blog

   Verwijderen

Een reactie posten

Bedankt voor jou bijdrage aan dit blog.

JaapJan Vroom