Koppel de leeromgeving aan de echte wereld.

Vandaag een cursus edidactiek gegeven aan 7 studenten/Deltion collega's. Zij volgen de interne opleiding tot leraar. Ik ben er altijd wel voor in om studenten in zulke cursussen zoveel mogelijk de praktijk te laten ervaren. Daarom heb heb ik dit keer naast de gebruikelijke tools de cursisten eens een spel op telefoons laten spelen. 
Dit spel had ik van te voren gemaakt via de website http://7scenes.com. Het ging mij niet zozeer om de inhoud van het spel, maar om te laten zien dat de leeromgeving die normaal gesproken op school benaderd wordt ook 'over de echte wereld' gelegd kan worden, als een soort grid.


Ik moet zeggen: 7scenes is een prachtige tool. Weliswaar heb ik de gratis versie gebruikt die alleen de basisfunctionaliteit biedt, maar ook die is erg compleet. Lastig is wel de aanmeldprocedure: je moet een code aanvragen die je na enkele dagen per mail toegezonden krijgt. Als student moet je een app downloaden waarna je toegang kunt krijgen tot het spel. Tenminste: als je ergens in een straal van 1 km van het spel bent.


Zoals je in de afbeelding ziet leg je een aantal punten vast op een kaart. 
Elk punt kan een bepaald soort scene zijn: video, geluid, opdracht, een notitie e.d.. 
Je kunt allerlei eigenschappen van jouw spel aangeven: hoe lang mag men over een het spel doen, moet men eerst het materiaal downloaden, etc.





Elke scene is ook weer te finetunen. Er zijn twee soorten quizvragen (multiple choice en open vraag), er zijn goede antwoorden aan te geven waarvoor punten verdiend kunnen worden, hints bij fouote antwoorden en je kunt ook hier weer een maximum tijd van de specifieke scene aangeven. Ook leuk is de mogelijkheid foto's te laten maken en deze te laten uploaden naar het systeem.
Als begeleider kun je ter plekke zien waar jouw deelnemers  op de kaart lopen en kun je volgen wat voor antwoorden ze geven en geuploade foto's bekijken. Dit kan ook na afloop van het spel.
Een voorbeeld van het spel kun je zien door op de eerste afbeelding van dit blog te klikken.


Bruikbaar?
Ja! Uiteraard alleen buiten ivm de GPS. Je bent nu in staat om in de echte wereld punten aan te geven waarmee je extra informatie kunt verschaffen. De optie om daar opdrachten aan te koppelen is een hele mooie onderwijsfunctionaliteit.

Reacties