Is de rol van de boekhandels mbt elearning uitgespeeld?

Wilfred Rubens attendeerde mij op een artikel in Businessweek waarin bericht wordt dat Google een App Store heeft ingericht voor educatieve software. Google is in overleg met bedrijven die online educatieve software (lees: uitgeverijen) aanbieden om een marktplaats te helpen bouwen. Deze industrie is goed voor ongeveer 5 miljard dollar per jaar. Google doet dit al langer, maar gaat nu echt vaart maken.

Zoals je wellicht weet ben ik actief in een werkgroep die zich bezig houdt met de distributie van econtent binnen het onderwijs. Wij (uitgevers, boekhandels, Kennisnet en ROC's) hebben de architectuur voor zo'n keten op papier gezet. Uiteindelijk moeten studenten en leraren leermaterialen simpel vanuit de schooloomgeving (ELO, portal) kunnen bestellen en in geval van ecoontent ook kunnen afspelen. Bestellen, kiezen van leverancier, betalen en gebruiken dus allemaal vanaf hetzelfde platform, zonder extra inlog. Gekscherend noemde iemand bij ons dit al de AppStore...

Je snapt het verband al neem ik aan: de appstore bestaat nog niet, maar zou bv de webwinkel van VDE, Iddink, Lisette maar wellicht ook Google kunnen zijn. Uiteraard dient Google dan wel aangesloten te worden op de open infrastrutuur zoals die nu in de steigers staat. dat dat wel goed kan komen getuigt het bericht dat SURF een drie-jarige samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Google voor het gratis gebruik van de onderwijsversie van de AppStore. Studneten kunnen inloggen met de schoolaccount.

Kosten
De Google AppStore is nu nog gratis, maar medio 2011 gaat Google 20% van de omzet aan verkochte e-leermiddelen in rekening brengen. Dit lijkt veel, maar wat is de huidige praktijk? Doordat uitgevers geen korting geven op digitale leermiddelen zetten  boekhandels / distributeurs een opslag op de prijzen voor deze materialen.
Voor het doorsluizen van digitale materialen vraagt VDE 5% + € 5,00 per App.

Een kort rekensommetje: Connect (Leren, loopbaan en burgerschap) van Noordhoff kost ons nu ongeveer € 10 per student. 
Via VDE is dat € 15,50 (dus plus 55%!)
Via Google zou dit uitkomen op € 12,00 (plus 20%)
Uiteraard is er ergens een break-even-point, die ligt rond de € 40,00  

Erg interessant, zeker als je de gratis webtools van Google gaat gebruiken in plaats van dure ELO's. Google belooft een volledige integratie van de AppStore met hun eigen omgeving. Ik ken al diverse basisscholen die helemaal over zijn gestapt naar de Google omgeving: deze zijn allemaal zeer enthousiast. 

Misschien moeten we maar eens met de jongens en meisjes van Google om de tafel.

  Reacties

  1. De rol van boekhandels zullen nog wel blijven bestaan. De invloed van e-learning al wel groter worden. Veel meer mensen raken gewend aan e-learning en zien niet alleen de financiƫle voordelen.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Kennisnet is een vergaarbak van amateurs die profiteren van de nog grotere onwettendheid van de rest van het Nederlandse onderwijsveld.

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, dat "Wij (uitgevers, boekhandels, Kennisnet en ROC's)" en met name kennisnet dan, een kliek is met ongezond veel onwettendheid over ict en een evenredige aantal zwamkousen (sorry) die erover schrijven.

   BeantwoordenVerwijderen

  Een reactie posten

  Bedankt voor jou bijdrage aan dit blog.

  JaapJan Vroom